Behandling av Acne


Både IPL och laser är effektiva behandlingar av acne. Behandlingarna torkar ut huden och bleker den rodnad som har uppstått som en följd av besvären. Vi avgör från fall till fall vilken typ av behandling vi tror passar bäst, laser eller IPL. Ofta kan en kombination av de båda ge fantastiska resultat.

Hur akne utvecklas

Våra kroppar producerar ett hormon som kallas androgen, vilket stimulerar våra talgkörtlar att producera en oljig substans som kallas talg. Hudbakterier (Propionibacterium acnes) som livnär sig på och bryter ner talg fastnar också och blandningen av hårprotein, talg och fettsyror som produceras av bakterierna irriterar väggarna i hårsäcken och orsakar inflammation.

Hur fungerar IPL-behandlingen?

Behandlingen minskar blodtillförseln till talgkörteln och bromsar produktionen av talg. För att göra detta riktas korta, säkra skurar av intensivt pulserande ljus mot huden. Ljuset som använts har ”filtrerats” så att den våglängd som används absorberas av hemoglobinet i de fina blodkärlen som försörjer talgkörtlarna.

Hur lång tid tar en IPL-behandling mot acne?

Det tar ungefär 60 pulser för att behandla hela ansiktet. Inklusive samråd och förberedelser bör du räkna med 20 minuter på kliniken. Ett normalt terapiförlopp innefattar fyra behandlingar med tre veckors mellanrum.

Kan jag behandlas?

De bästa resultaten uppnås på inflammatorisk acne med röda, värkande, upphöjda finnar. Det är viktigt att din hud inte har en färsk solbränna.

Gör det ont?

Ingen anestesi krävs och många patienter beskriver behandlingen som praktiskt taget smärtfri, som en snärt från ett gummiband följt av en sensation som liknar värmekänslan efter en dag på stranden.

Behöver jag vidta särskilda försiktighetsåtgärder före och efter behandling?

Ljuset som används är ett helt säkert, synligt ljus, så inga speciella försiktighetsåtgärder är nödvändiga.
Aknebehandling med IPL fungerar bäst i kombination med adapalenkräm (oftast används Differin®). Du får krämen på recept av din egen läkare. Adapalen verkar genom att minska den inflammation som orsakas av aknen och normaliserar tjockleken på det behandlade området.
Generellt krävs ingen eftervård men personer med extra känslig hud kan känna sig lite bättre om ansiktet kyls ned lite mha av en kall kompress eller trsas direkt efter behandlingen.