Pigmentfläckar


Ta bort pigmentfläckar

Hos oss kan du ta bort pigmentfläckar så som storkbett, fräknar, åldersfläckar, ojämn pigmentering, solfläckar eller diffus rodnad. Behandlingen kan genomföras på alla delar av kroppen.

Hur får man bort pigmentförändringar?

För att utföra behandlingen riktas korta, säkra stötar av ljus mot huden (som Ellipse kallar I²PL-teknik, men kallas oftast laser). Systemet filtrerar ljuset för att säkerställa att de använda våglängderna absorberas av hemaglobin i de fina blodkärlen och melaninet i åldersfläckarna. När celler som innehåller mycket melanin eller hemaglobin är behandlade, värms de upp och förstörs inom några tusendels sekunder.

Pigmentförändringar som kommer med åren

När vi åldras uppstår förändringar i huden och produktionen av kollagen i dermis avtar. Genom åren utsätts huden för stort slitage. Föroreningar i luften, rökning och allmänt osunt leverne i kombination med för mycket solande sätter tydliga spår och får huden att se trött och slapp ut. Behandlingar med IPL (Ellipse Multiflex) sätter fart på kollagenet och hjälper din hud att återfå en del av sin glans. Det kallas också för hudföryngring eller Photo Rejuvenation.

Kan jag behandlas?

Behandlingarna är mest effektiva utan solbränna. Om din hud är mindre solbränd är kontrasten mellan åldersfläckar/blodkärl och färgen på huden större, vilket gör behandlingen enklare. IPL Ellipse har förprogrammerade inställningar för olika hudtyper som levererar rätt energi för just din hy. Det talas ibland om vita pigmentfläckar. Pigment kan per definition inte vara vitt. Om huden drabbas av Hypopigmentering har pigmentet skadats och kanske helt försvunnit på delar av huden. Man kan inte återställa hypopigmenterad hud med IPL, endast jämna ut skillnaderna så att huden får en jämn färg och ton.

Hur går en pigmentbehandling till?

Hur lång tid en behandling tar varierar, men en hel ansiktsbehandling tar mindre än 20 minuter. Du bör räkna med totalt 1-3 behandlingar innan du uppnår önskat resultat. Det går även bra att ta bort pigmentfläckar med vår Q-switchade Nd:YAG laser från Fotona som ibland kan vara att föredra vid mindre förändringar. Att försöka sig på att själv ta bort pigmentfläckar hemma rekommenderas ej. Ingen bedövning krävs och många patienter beskriver behandlingen som praktiskt taget smärtfri, som en snärt från en gummisnodd följt av en värmekänsla liknande den du får efter en solig sommardag på stranden.

Behöver jag vidta speciella åtgärder före och efter behandling?

Det är viktigt att undvika solbränna (sol, solarium eller brun-utan-sol-krämer) före och under behandlingsperioden. Risken annars är att din solbrända hud kommer absorbera mer ljus, vilket gör behandlingen mindre effektiv. Generellt är ingen speciell vård nödvändig efter behandlingen, men personer med känslig hud kan lägga på en kall kompress (en kall fuktig trasa) på det behandlade området direkt efter behandlingen eller använda en salva föreskriven av läkare. Efter behandlingen bör du undvika solexponering i 30 dagar, även om det inte finns några tecken på inflammation i det behandlade området. Använd solskydd (minst SPF 30) om solexponering inte kan undvikas. Viss medicin kan vara skadlig i samband med behandling av IPL eller laser. Du måste alltid uppge vilka mediciner du äter eller om du lider av någon sjukdom. Finns det den minsta tvekan konsulterar vi alltid vår referensläkare innan vi påbörjar en behandling.

Vad kan jag förvänta mig?

Du ska förvänta dig tydliga och konkreta förbättringar. Se våra bilder före och efter för exempel på behandlingsresultat. En eller ett par behandlingar om året kan vara lämpligt för den som önskar sig en bestående och långsiktig förändring.

Hur kan jag veta att en IPL-behandling är säker och effektiv?

Innan Ellipse IPL lanserades genomfördes omfattande kliniska tester av ledande läkare. Resultaten som visade att Ellipse IPL är säker och mycket effektiv publicerades i respekterade och rekommenderade medicinska tidskrifter.  Även barn som fötts med pigmentfläckar, sk. storkbett behandlas riskfritt med IPL.
Undrar du mer är du välkommen att ställa frågor till oss. Du kan också påbörja din behandling genom att boka en tid hos oss.

pigmented_lesions_wk_book Melasma Treatment with Laser

På bilderna ser ni två exempel på pigment lesioner som enkelt behandlas med vår IPL från Ellipse, eller vår Fotona QX-max.