Hur går en laserbehandling till?


Så här går en laserbehandling till.

Vår Fotona QX Max laser slår sönder färgpigmenten i tatueringen med pulser som är 5 nanosekunder korta (5 biljondels sekund). Färgpigmenten tas sedan om hand av kroppens makrofager, en typ av vita blodkroppar. De städar undan de sönderslagna färgpigmenten som sedan försvinner med blodomloppet via lymfsystemet. Det blixtrar lite och det känns som små stötar i huden. En del tycker att det gör riktigt ont, andra besväras inte alls. Tatueringen får en vit yta som försvinner efter ett par timmar och det blir rött och lite svullet efteråt. Den röda svullnaden försvinner på ett par dagar.

Det behövs egentligen ingen efterbehandling men vi rekommenderar vår egen after tattoo removal crème. Den kyler och håller det behandlade området mjukt och rent. Du kan duscha redan samma kväll. Ljuspulsen i lasern är så kort och intensiv att bara färgpigmenten påverkas och inte ditt naturliga pigment i huden.

Det kan krävas upp till 12 laserbehandlingar för att ta bort en tatuering med färg helt – men vill man bara bleka ner den för att göra en coverup kan det räcka med cirka 4 laserbehandlingar.

Lasberbehandling sker med intervaller om fyra till sex veckor. Det är för att kroppen behöver den tiden på sig för att göra sig av med de söndersplittrade färgpigmenten. Äldre tatueringar är lättare att ta bort. De svåraste färgerna är grönt och turkost.
Hos ett fåtal person kan det finnas en svag skugga av färgpigment kvar oavsett hur många behandlingar man gör. Det är individuellt och beror på många olika faktorer, som t.ex var på kroppen tatueringen sitter, vilken teknik som användes när tatueringen gjordes, hur många och vilka färger som finns i tatueringen, hur gammal tatueringen är och hur djupt den sitter.

Att lasra bort sin tatuering är det enda säkra och effektiva sättet att återställa huden.